Saturday, January 22, 2011

Khasiat Teh

Teh Mempunyai 1001khasiat yang ramai tidak ketahui. Topik sebelum ini ada menceritakan mengenai kebaikan teh namun apakah bahan yang memberi khasiat kepada setiap cawan teh yang diminum itu. Mari kita lihat di sini segala khasiat-khasiat yang terkandung didalam teh.
  • Teh Mengandungi phytochemicals yang berfungsi untuk membantu tubuh menentang serangan beberapa jenis barah. Teh juga befungsi dalam mengekalkan tahap kolestrol dalam darah dengan menyingkir oksidasi LDL atau dikenali dengan kolestrol buruk. Namun begitu khasiat teh yang diketahui ramai ialah khasiatnya meningkatkan imunisasi tubuh untuk melawan penyakit.
  • Catechins juga salah satu bahan yang terdapat dalam teh berfungsi sebagai antioksida
  • Teh juga mengandungi fluorida yang peting dalam menghalang pertumbuhan kaviti pada gigi.
  • Flavonoids juga terkandung didalam teh memberi khasiat membina dan menguatkan otot. Menurut laporan di Archives of Internal Medicine, Kajian ke atas 500 lelaki dan perempuan di China yang mengamalkan minuman teh selama 10 tahun mendapati mereka mempunyai kesihatan tulang yang optima.
  • Kajian pada tahun 2001 yang dijalankan oleh saintis Amerika Syarikat, Taiwan dan Jepun mendapati teh berupaya melambatkan proses penuaan. Kajian terhadap tikus mendapati tikus yang diberikan teh menunjukkan jangka hayat yang lebih lama berbanding tikus yang diberikan air biasa.
  • Kajian saintis jepun pula mendapati ter berupaya menentang alergi. Kandungan antioksida didalam teh hijau mampu menghalang proses biochemical yang bertindakbalas pada pembentukan alergi. khasiat teh hijau amat mujarab bagi mereka yang alergi kepada persekitaran berhabuk.
  • Mitchell Gayor, Pengarah strong Cancer Preventation Center di New York berkata, teh adalah salah satu sumber terbaik untuk menentang serangan barah. Menurut kajian beliau kandungan antioksida yang terdapat di dalam teh boleh membantutkan perkembangan enzim yang membantu perkembangan sel-sel barah. Beliau juga menasihati supaya meminum teh empat cawan sehari.
  • Khasiat teh hitam pula ialah berupaya menurunkan risiko penyakit jantung kerana ia mampu menghalang darah dari berkumpul yang boleh menyebabkan darah terhenti. Menurut kajian yang dilakukan oleh Boston’s beth Israel Deaconess Medical Center, seramai 1900 pesakit jantung hidup lebih lama secara puratanya 3.8 tahun selepas mengamalkan meminum teh dua cawan sehari.

  • Berikut ini adalah 27 macam manfaat teh hijau yang didasarkan pada berbagai hasil penelitian.
    1. Dapat mencegah dan menurunkan tekanan darah tinggi
    2. Mencegah timbulnya kadar gula darah yang tinggi
    3. Menurunkan kadar kolesterol
    4. Menurunkan resiko terkena berbagai penyakit hati
    5. Menurunkan resiko terkena stroke
    6. Membantu tubuh dalam melawan virus (seperti virus influenza)
    7. Dapat menghambat penurunan fungsi syaraf
    8. Memperbaiki fungsi kognitif
    9. Bermanfaat bagi kesehatan gusi
    10. Mencegah sesak nafas
    11. Mengurangi stress
    12. Menghilangkan kelelahan dan keletihan
    13. Mampu mencegah timbulnya penyakit kanker
    14. Mampu mengendalikan pertumbuhan tumor
    15. Membantu penyembuhan penyakit kanker
    16. Membantu menurunkan berat badan
    17. Mengurangi resiko timbulnya radang sendi dan reumatik
    18. Berfungsi sebagai anti radang tenggorokan
    19. Mencegah osteoforosis
    20. Mencegah timbulnya alergi
    21. Melindungi lever
    22. Mencegah hepatitis
    23. Membantu menghalangi penyebaran virus HIV
    24. Mengurangi bahaya merokok
    25. Memperlambat penuaan
    26. Baik dikonsumsi untuk penderita diabetes
    27. Mampu mencegah keracunan makanan

          


  • Khasiat teh hijau memang telah ramai yang ketahui ia dapat mempercepatkan pembakaran kalori termasuk kalori berlemak. Sebenarnya flavonoids yang terdapat di dalam teh hijau ini mampu mengubah cara menggunakan hormon dipanggil norepineephirine yang meningkatkan lagi kelajuan kalori di bakar. 

No comments:

Post a Comment